Foto (50)

Alumni klub

Alumni klub Škole retorike je osnovan u decembru 2012. godine od strane bivših polaznika Škole, sa ciljem da omogući dodatno napredovanje u govorničkoj vještini, ali i nastavak lijepog druženja sa ljudima sličnih interesovanja iz ostalih generacija

Program Škole retorike, pohađalo je više od 400 polaznika, kroz 15 generacija, kao i oko 250 srednjoškolaca kroz 6 generacija srednjoškolskog programa Škole. Svi polaznici Škole retorike, momentom sticanja diplome postaju članovi Alumni kluba.

Aktivnosti alumnista mogu se kategorisati u formalna i neformalna.

Kroz formalna okupljanja, periodično se organizuju gostujuća predavanja (jednom do dva puta mjesečno) putem kojih bivši polaznici Škole imaju priliku da čuju nove stvari od značaja za izučavanje retorike, te nastavljaju sa vježbanjem govorništva – sada u novoj konkurenciji, koju čine polaznici svih generacija.

Gostujuća predavanja članovima Alumni kluba Škole retorike držali su između ostalih: Nela Savković-Vukčević, Marijana Bojanić, Eleonora Albijanić, Miško Strugar, Radoje Cerović, Jelena Marković, Dubravka Drakić i dr.

Neformalna okupljanja obuhvataju cjelodnevna druženja koja se organizuju po pravilu, krajem svakog semestra (posljednje je organizovano na Ivanovim koritima), ali i sportske aktivnosti kojima su retoričari vrlo skloni (a ta sklonost pokazuje se redovnim nedjeljnim zajedničkim terminima za mali fudbal). Nije rijedak slučaj ni da se polaznici oprobaju u karting takmičenju i sl.

Od krupnijih događaja valja izdvojiti događaje kao što su “Veče retorike” i Takmičenje u retorici povodom Dana državnosti.

Članovi Alumni kluba organizovali su dva događaja (2012. i 2013. godine) “Veče retorike” u Velikoj sali KIC “Budo Tomović“ gdje su imali priliku da govore pred auditorijumom od 450 ljudi.

Jedan broj članova Alumni kluba učestvovao je i na Takmičenju u retorici organizovanom povodom Dana državnosti od strane Skupštine Crne Gore i Fakulteta za državne i evropske studije (13. jul 2012. godine), gdje su svoje govorničke vještine prezentirali pred crnogorskim poslanicima i predstavnicima diplomatskog kora.

Alumnisti su aktivni i kroz učešće na velikom broju takmičenja u govorništvu, debate i slično, kako na državnom tako i na međunarodnom planu.

Sve informacije o aktivnostima unutar Alumni kluba polaznici dobijaju putem interne mailing liste kluba, a za detaljnije informacije mogu se informisati i posredstvom maila retorika@fdes.me.