Diplomirala 14. generacija polaznika Škole retorike

Datum: 24.05.2017

Polaznici XIV generacije Škole retorike dobili su zaslužene diplome o uspješnom pohađanju škole, nakon tromjesečnog kursa u obimu od 60 časova. Svečanost povodom dodjele diploma polaznicima XIV generacije Škole retorike, održana je na Fakultetu za državne i evropske studije, a polaznici su pred zainteresovanom javnošću govorili neke od najpoznatijih svjetskih govora, zatim sopstvene govore koje su pripremali tokom pohađanja Škole, govore na stranim jezicima kao i improvizovani govor.

U prvom dijelu, publika je imala priliku da čuje govore Elizabet Stenton, Vinstona Čerčila, Konfučija, Tomasa Henrija Hakslija, Krsta Zrnovog Popovića, Poglavice Sijetla, Veljka Vlahovića, Gabrijela Garsije Markesa, Marka Antonija, Demostena, Abrahama Linkolna, Radjarda Kiplinga i Dantona.

Drugi, možda i najzanimljiviji dio programa bili su tzv. “sopstveni govori”, tj. govori samih polaznika, koje su oni pripremali tokom pohađanja Škole na teme koje su sami birali. Tako su se mogli čuti govori: Dijeta, Motivacija, Zoo vrt, Video igrice, Univerzum i Dojenje.

Uslijedili su govori na stranim jezicima i to engleskom i kineskom, koje su izveli polaznici Balša Dabetić i Stefan Radević, da bi se na samom kraju svečanosti uključila i prisutna javnost kroz izbor teme na koje su polaznici bili dužni da odgovore u roku ne dužem od 30 sekundi. Izazov improvizovanog govora prihvatio je u ime generacije Nikola Martinović, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Tema na koju je bio dužan odgovoriti, a koju je delegirala publika bila je „Murva treba da bude simbol Crne Gore“. Nikola je nakon manje od 30 sekundi odgovorio na zadatu temu i pobrao simpatije publike, koji su ga nagradili dugotrajnim aplauzom, a koliko je bio dobar najbolje svjedoči par komentara prisutnih da je možda tema bila unaprijed dogovorena. S obzirom na to da svaki polaznik Škole, a sada ih je već više od 400 svršenih, poznaje tehniku improvizovanog govora, to smo i komentare da je možda tema namještena prihvatili kao odličan kompliment za Nikolin govor.

Četrnaestu generaciju polaznika Škole činili su: Čejović Nađa, Ćulafić Bojan, Dabetić Balša, Dimoski Andrea, Katnić Damjana, Krivokapić Marko, Martinović Nikola, Perišić Ksenija, Radević Stefan, Raičević Petar, Rašković Dragana, Šebek Marija, Stanović Arsenije, Tomašević Zorka, Vujičić Nikolija, Vukmir Đorđije i Vukotić Jovana.

Po izboru samih polaznika, za najboljeg retoričara generacije proglašen je Nikola Martinović. Najbolji debatni par činili su Petar Raičević i Balša Dabetić, dok je najredovniji polaznik bio Stefan Radević.