Ksenija Aranitović najbolji retoričar 17. generacije polaznika

Datum: 31.12.2018

XVII generacija polaznika Škole retorike uspješno je završila pohađanje tromjesečnog kursa i na završnoj svečanosti, upriličenoj povodom dodjele diploma, prikazala javnosti dio repertoara govorničkih vještina čijim su se usavršavanjem bavili u proteklom periodu.

Svečanost povodom dodjele diploma održana je na Fakultetu za državne i evropske studije, a polaznici su pred zainteresovanom javnošću govorili neke od najpoznatijih svjetskih govora, zatim sopstvene govore koje su pripremali tokom pohađanja Škole, kao i govore na stranim jezicima.

U prvom dijelu, publika je imala priliku da čuje govore Poglavice Sijetla, Demostena, Stanislava Radonjića, Lujze Mišel, Marka Bruta, Šarla De Gola, Veljka Vlahovića, Danila Petrovića, Isusa Hristosa, Tomasa Henrija Hakslija, Nikole I Petrovića, Viktora Igoa, Dantona, Elizabet Stenton, Džon Bola, Katerine Radonjić, Maksimilijana Robespjera i Fridriha Ničea.

Drugi dio programa činili su tzv. “sopstveni govori”, tj. govori samih polaznika, koje su oni pripremali tokom pohađanja Škole i to na teme koje su sami birali. Tako su se mogli čuti govori na teme: Promjena, Osobe sa invaliditetom, Trokrilni ormar i Izgovor.

Govore na engleskom i njemačkom jeziku pripremili su Jovana Nedović, Vukas Vujošević i Maksim Vučinić.

Sedamnaestu generaciju polaznika Škole retorike činili su: Aranitović Ksenija, Barjaktarović Darinka, Đorojević Vesna, Milačić Božica, Mrkaić Jovana, Mrkaić Ksenija, Mrkaić Radosav, Nedović Jovana, Nedović Milena, Pavićević Nina, Peruničić Mina, Rastoder Erol, Savović Dragana, Savović Mitar, Spičanović Saša, Stešević Anđela, Vučinić Maksim, Vujošević Vukas i Žujović Slađana..

Po izboru samih polaznika, za najboljeg retoričara generacije proglašena je Ksenija Aranitović. Najbolji debatni par činili su Vukas Vujošević i Darinka Barjaktarović. Priznanje za najvedrijeg polaznika generacije pripalo je Kseniji Mrkaić, dok je najmlađa polaznica 17. generacije bila Mina Peruničić.

Konkurs za upis naredne – 18. generacije polaznika Škole retorike je raspisan, a detaljnije informacije mogu se pronaći na adresi www.retorika.me.