Polaznici 13. generacije Škole retorike uspješno diplomirali

Datum: 29.12.2016

Polaznici XIII generacije Škole retorike su na završnoj svečanosti održanoj na Fakultetu za državne i evropske studije govorili neke od najpoznatijih svjetskih govora, zatim sopstvene govore koje su pripremali tokom pohađanja Škole, govore na stranim jezicima kao i improvizovane govore.

U prvom dijelu, publika je imala priliku da čuje govore Seneke, Kiplinga, Napoleona, Robespjera, Kamimure, Demostena, Lao Ce-a, Viljema Virta, Elizabet Stenton, Veljka Vlahovića, Tomasa Henrija Hakslija, Ničea, Jelene Savojske, Franca Grilparcera i Lujze Mišel.

Drugi, možda i najzanimljiviji dio programa bili su tzv. “sopstveni govori”, tj. govori samih polaznika, koje su oni pripremali tokom pohađanja Škole na teme koje su sami birali. Tako su se mogli čuti govori na teme kao što su: Vrijeme, Hidžab, Odlazak, Upornost, Religija i Retorika.

Uslijedili su govori na stranim jezicima (latinskom, engleskom, njemačkom i ruskom), da bi se na samom kraju svečanosti uključila i prisutna javnost kroz izbor teme na koje su polaznici bili dužni da odgovore u roku ne dužem od 30 sekundi. Izazov improvizovanog govora prihvatilo je 4 polaznika: Azra Glavatović, Nikola Perović, Luka Medin i Snežana Zeković. Teme koje su delegirane od strane publike bile su „Mladi u Crnoj Gori“, „Veza između fizičke i mentalne aktivnosti“, „Vegetarijanstvo“ i „Koegzistencija religije i nauke“. Na sve četiri teme polaznici su odgovorili shodno pravilima dobrog govora, što je publika ispratila dugotrajnim aplauzom.

Trinaestu generaciju polaznika Škole činili su: Anđelić Sanja, Backović Marko, Banjević Zorica, Bijelić Nikolina, Bubanja Jovana, Bukilić Kristina, Dacić Aida, Dukić Danijela, Glavatović Azra, Kostić Vladimir, Medin Luka, Paunović Jelena, Pepić Amar, Perović Nikola, Radonjić Ksenija, Raičević Marija, Rudović Milica, Šćepanović Milica, Šturanović Maša, Zekić Snežana i Zlatičanin Jovana.

Po izboru samih polaznika, za najboljeg retoričara generacije proglašen je Vladimir Kostić. Najbolji debatni par činili su Snežana Zekić i Nikola Perović, dok je najredovnija polaznica bila Milica Rudović.