Peta generacija maturanata uspješno diplomirala

Kategorija: Škola retorike
Datum: 24.05.2016

Na Fakultetu za državne i evropske studije upriličena je svečanost povodom dodjele diploma polaznicima pete generacije srednjoškolskog programa Škole retorike, u organizaciji NVO Budućnost odmah.

Srednjoškolski program Škole retorike u ovoj studijskoj godini pohađali su učenici Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, Ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice i Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice. Oni su, kao stipendisti Fakulteta, kroz srednjoškolski program Škole retorike imali priliku da ovladaju vještinama dobrog govora, debatovanja i pregovaranja.

Polaznici su na svečanosti povodom dodjele diploma, imali priliku i obavezu da naučeno u Školi pokažu javnosti, tako što su govorili neke od najpoznatijih crnogorskih i svjetskih govora, ali i sopstvene govore, kao i improvizovani govor.

Njihov izbor odnosio se na govore Cicerona, Veljka Vlahovića, Marka Bruta, Tomasa Henri Hakslija, Radjarda Kiplinga, Augustina – Tina Ujevića, Džona Bola, Lujze Mišel, Marka Antonija, Martina Lutera Kinga i dr.

Polaznici su govorili i dva sopstvena govora, čije su teme bile „Terorizam“ i „Nove generacije“, koja nikoga od prisutnih nijesu ostavila ravnodušnim.

Najzanimljiviji dio večeri bio je „improvizovani govor“, koji podrazumijeva situaciju da na temu zadatu od strane publike, govornik, bez pripreme mora odgovoriti u roku ne dužem od 30 sekundi. Balša Vukčević je u ime polaznika 5. generacije stao pred publiku, i dobio, od strane prisutnih, temu „Riječ“, te kroz svoj govor pokazao kako se može na dobar način odgovoriti na zadatu temu.

Od strane polaznika 5. generacije za najboljeg govornika izabran je i nagrađen Danilo Ćetković, učenik Ekonomske škole „Mirko Vešović“.

Program pete generacije srednjoškolskog programa Škole retorike uspješno su završili: Tamara Perović, Ana Prelević, Milena Komnenović, Glorija Vukićević, Mina Radulović, Aida Škrijelj, Valentina Mitrović, Tijana Vidaković, Balša Vukčević, Nikola Simonović, Ognjen Mujović i Danilo Ćetković.