Nađa, Nemanja, Andrej, Eldin, Ivan i Bogdan osvojili nagradno putovanje u Brisel

Datum: 07.06.2015

Debatno takmičenje “Ovaj dom smatra da je snaga argumenata jedina validna”, završeno je pobjedom Nađe Andrijašević i Nemanje Kovačevića, studenata Humanističkih studija UDG. Oni su u finalnoj debati, čija je tema bila “Članstvo Crne Gore u NATO je ekonomski opravdano”, odlukom sudija, bili bolji od kolega Andreja Šepelja (Fakultet političkih nauka UCG) i Eldina Ličine (Ekonomski fakultet UCG). Treće mjesto osvojili su studenti Pravnog fakulteta UCG, Ivan Vukčević i Bogdan Lukić, koji će kao i dvije prvoplasirane ekipe, kao nagradu imati obezbijeđenu studijsku posjetu Briselu.

Dobra priprema i ozbiljan pristup argumentovanoj razmjeni mišljenja doprinijeli su da prethodna tri dana budu ispunjena dinamičnim i kvalitetnim debatama. Samo takmičenje na teme koje se tiču evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore okupilo je studente sva tri crnogorska univerziteta i FDES-a.

Neke od tema koje su bile predmet argumentovane razmjene mišljenja bile su: Članstvo u Evropskoj uniji doprinosi boljem kvalitetu života u državama članicama, Članstvo u NATO je preduslov za članstvo u EU, Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji pozitivno utiče na domaću proizvodnju, Članstvo Crne Gore u NATO nema alternativu, Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji omogućava jačanje institucija sistema i Odluku o članstvu Crne Gore u NATO treba donijeti u Skupštini.

Entuzijazam i aktivno učešće studenata potvrdili su neophodnost organizovanja ovakvih i sličnih aktivnosti koje će za cilj imati dalje unaprijeđivanje kulture dijaloga i argumentovanu razmjenu mišljenja o aktuelnim temama.

Debatno takmičenje organizovali su Fakultet za državne i evropske studije u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore, Studentskim parlamentom Univerziteta Mediteran, Udruženjem studenata Univerziteta Donja Gorica, Alumni klubom Škole retorike FDES-a, uz podršku Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.