Maturanti uspješno diplomirali retoriku

Datum: 21.04.2017

Na Fakultetu za državne i evropske studije upriličena je svečanost povodom dodjele diploma polaznicima pete generacije srednjoškolskog programa Škole retorike, u organizaciji NVO Budućnost odmah.

Srednjoškolski program Škole retorike u ovoj studijskoj godini pohađali su učenici Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, Ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice i Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice. Oni su, kao stipendisti Fakulteta, kroz srednjoškolski program Škole retorike imali priliku da ovladaju vještinama dobrog govora, debatovanja i pregovaranja.

Polaznici su na svečanosti povodom dodjele diploma, imali priliku i obavezu da naučeno u Školi pokažu javnosti. Program je obuhvatao neke od najpoznatijih crnogorskih i svjetskih govora, govore na stranom jeziku, kao i najtežu retorsku disciplinu – improvizovani govor.

Njihov izbor odnosio se na govore Demostena, Veljka Vlahovića, Napoleona, Lujze Mišel, Poglavice Sijetla, Elizabet Stenton, Čerčila, Marka Bruta, Cicerona, a moglo se čuti i kazivanje poezije Radjarda Kiplinga i Miroslava Antića.

Katarina Vukadinović je govorila na italijanskom jeziku, dok je Dimitrije Ostojić u govoru iznenađenja podsjetio prisutne na poznati govor iz serije „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo“.

Najzanimljiviji dio večeri bio je dio rezervisan za disciplinu „improvizovani govor“, koji podrazumijeva situaciju da na temu zadatu od strane publike, govornik, bez pripreme mora odgovoriti u roku ne dužem od 30 sekundi. Balša Vujošević, Dimitrije Ostojić i Slaven Minić stali su pred publiku i pokazali da se i bez velike pripreme može odgovoriti kvalitetnim govorom, a teme koje je za njih birala publika bile su: „Odnosi Crne Gore i Rusije“, „Brexit“ i „Reklama“.

Program šeste generacije srednjoškolskog programa Škole retorike uspješno su završili: Balša Vujošević, Vasilisa Perošević, Dimitrije Ostojić, Almira Laličić, Nikolina Tomović, Svetozar Šćekić, Marija Brajović, Katarina Vukadinović, Jovana Stamatović, Nađa Purić, Sara Dragićević, Marjan Bajković, Slaven Minić, Marija Popović, Ana Bojanić, Milica Nikolić, Anđela Raspopović, Mia Golubović i Iva Rolović.