Jedanaesta generacija retoričara uspješno diplomirala

Datum: 23.12.2015

Polaznici XI generacije Škole retorike su na završnoj svečanosti održanoj na Fakultetu za državne i evropske studije prikazali prisutnoj publici dio repertoara retoričkih vještina kojima su ovladali tokom Škole, a zatim su im uručene i zaslužene diplome. Polaznici su imali priliku da široj javnosti predstave neke od najpoznatijih svjetskih govora, zatim sopstvene govore koje su pripremali tokom pohađanja Škole, govore na stranim jezicima kao i improvizovani govor.
U prvom dijelu, publika je imala priliku da čuje govore Temistoklea, Cicerona, Roberta Ingersola, Marka Bruta, Aleksandra Makedonskog, Lujze Mišel, Hikonoja Kamimure, Elizabet Stenton i drugih.
Drugi, možda i najzanimljiviji dio programa bili su tzv. “sopstveni govori”, tj. govori samih polaznika, koje su oni pripremali tokom pohađanja Škole na teme koje su sami birali. Tako su se mogli čuti govori na teme kao što su: Mediji, Djetinjstvo, Društvene mreže, Srednjoškolsko obrazovanje, Suza, Drvo i drugi.
Uslijedili su kombinovani, a nakon toga i govori na stranim jezicima (engleskom i turskom), da bi se na samom kraju svečanosti uključila i prisutna javnost kroz izbor teme na koju su polaznici bili dužni da odgovore u roku ne dužem od 30 sekundi. Izazovu je ispred polaznika odgovorio Dušan Milošević, koji je od publike dobio zadatak da govori na temu NATO integracija, nakon čega je, shodno unaprijed propisanom pravilu, a na oduševljenje prisutne publike, uspješno odgovorio.
Jedanaestu generaciju polaznika Škole činili su: Milošević Dušan, Šćepanović Dušan, Kalezić Nina, Ilić Aleksandra, Milović Jelena, Hadžalić Anita, Zečević Marko, Rudović Đorđe, Miranović Nikolina, Minić Aleksandra, Feleć Meliha, Kašćelan Suzana, Knežević Milena, Stojković Stefan i Peruničić Filip.
Po izboru samih polaznika, za najboljeg retoričara generacije proglašen je Dušan Milošević, a najbolji debatni par činile su Aleksandra Ilić i Nina Kalezić.