IV generacija polaznika srednjoškolskog programa Škole retorike uspješno diplomirala

Kategorija: Škola retorike
Datum: 19.05.2015

Fakultet za državne i evropske studije organizovao je svečanost povodom dodjele diploma polaznicima četvrte generacije srednjoškolskog programa Škole retorike u ponedjeljak, 18. maja 2015. godine.

Srednjoškolski program Škole retorike u ovoj studijskoj godini pohađalo je 20 srednjoškolaca iz Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, Ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice i Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice. Oni su, kao stipendisti Fakulteta, kroz srednjoškolski program Škole retorike imali priliku da, pod mentorstvom mr Ivana Radevića, ovladaju vještinama dobrog govora, debatovanja i pregovaranja.
Polaznici su na svečanosti povodom dodjele diploma, imali priliku i obavezu da naučeno u Školi pokažu javnosti, tako što su govorili neke od najpoznatijih crnogorskih i svjetskih govora, ali i govore na stranom jeziku, kao i improvizovani govor.

Njihov izbor odnosio se na govore Veljka Vlahovića, Marka Bruta, Tomasa Henri Hakslija, Radjarda Kiplinga, Aleksandra Sergejeviča Puškina, Abrahama Linkolna, Konstantina Simonova, Aleksandra Bloka i dr.
Najzanimljiviji dio večeri bio je „improvizovani govor“, koji podrazumijeva situaciju da na temu zadatu od strane publike, govornik, bez pripreme mora odgovoriti u roku ne dužem od 30 sekundi. Miladin Šaranović je u ime polaznika 4. generacije stao pred publiku, i dobio temu „Kit Ket“ od strane prisutnih učenika, te kroz svoj govor pokazao kako se može na dobar način odgovoriti na zadatu temu.

Od strane polaznika 4. generacije za najboljeg govornika izabrana je i nagrađena Nikolina Miljić, učenica Srednje Ekonomske škole „Mirko Vešović“.

Program četvrte generacije srednjoškolskog programa Škole retorike uspješno su prošli: Kračković Sara, Radonjić Marija, Stamatović Irina, Lakić Đorđije, Marković Milica, Novaković Minja, Žarić Jelena, Jovanović Irena, Miljić Nikolina, Drekalović Natalija, Šaranović Miladin, Vučinić Petar, Ostojić Valentina, Gudović Anka, Asanović Pero, Đurović Jelena, Irić Milica i Perović Tamara.