Dvanaesta generacija retoričara uspješno diplomirala

Datum: 15.06.2016

Polaznici XII generacije Škole retorike su na završnoj svečanosti održanoj na Fakultetu za državne i evropske studije govorili neke od najpoznatijih svjetskih govora, zatim sopstvene govore koje su pripremali tokom pohađanja Škole, govore na stranim jezicima kao i improvizovani govor.

U prvom dijelu, publika je imala priliku da čuje govore Sokrata, Tomasa Henrija Hakslija, Radjarda Kiplinga, Nikije, Marka Bruta, Elizabet Stenton, Vinstona Čerčila, Demostena, Roberta Ingersola, Abrahama Linkolna, Hikonoje Kamimure i Lujze Mišel.

Drugi, možda i najzanimljiviji dio programa bili su tzv. “sopstveni govori”, tj. govori samih polaznika, koje su oni pripremali tokom pohađanja Škole na teme koje su sami birali. Tako su se mogli čuti govori na teme kao što su: Ćutanje, Djeca sa smetnjama u razvoju, Milosrđe, Rad, Djeca i Hraniteljstvo.

Uslijedili su govori na stranim jezicima (engleskom i turskom), da bi se na samom kraju svečanosti uključila i prisutna javnost kroz izbor teme na koju su polaznici bili dužni da odgovore u roku ne dužem od 30 sekundi. Izazovu je ispred polaznika odgovorio Petar Nikolić, koji je od publike dobio zadatak da govori na temu „Odgovornost“, nakon čega je, shodno unaprijed propisanom pravilu, a na oduševljenje prisutne publike, uspješno odgovorio.

Dvanaestu generaciju polaznika Škole činili su: Čuljković Milan, Đurović Gordana, Ivanović Anđela, Jablan Iva, Janjušević Balša, Kodžulović Davorka, Lopičić Mila, Lukačević Marko, Mujović Branka, Nikolić Petar, Nurković Admir, Pejović Dragana, Petrović Olivera-Sekana, Ristić Miloš, Tadić Dražen, Tahiri Allmir, Vujović Marko i Zvizdić Milica.

Po izboru samih polaznika, za najboljeg retoričara generacije proglašen je Miloš Ristić. Najbolji debatni par činile su Iva Jablan i Anđela Ivanović, dok je najredovniji polaznik bio Marko Vujović.