Studenti FDES-a posjetili Centar za posredovanje Crne Gore

Datum: 05.12.2016

Studenti treće godine dodiplomskih studija Fakulteta za državne i evropske studije posjetili su u petak, 2. decebra 2016. godine Centar za posredovanje Crne Gore. Ovom prilikom studente je primio gospodin Miroslav Knežević, direktor Centra za posredovanje, koji je u prvom dijelu posjete studente upoznao sa organizacijom, načinom rada i funkcijama Centra, ulogom i osnovnim načelima i značajem posredovanja, odnosno svakodnevnim aktivnostima koje Centar preuzima u ovoj oblasti.

Nakon osnovnih informacija kojima je predstavljen rad Centra i posredovanja uopšte, gospodin Knežević predstavio je značaj posredovanja kroz diplomatiju i diplomatske aktivnosti. Na ovaj način, studentima je približio instrumente koje savremena diplomatija koristi kroz tehnike posredovanja i pregovaranja u cilju rješavanja diplomatskih konflikata, što svakako predstavlja jednu od ključnih aktivnosti diplomatije, kako danas, tako i u njenoj istorijskoj perspektivi.

Po završetku izlaganja, studenti su kroz postavljanje dodatnih pitanja od gospodina Kneževića dobili konkretne primjere uloge posredovanja u diplomatskim odnosima i otvorili dodatnu diskusiju o važnosti posredovanja kako u diplomatiji, tako i u svakodnevnim životnim situacijama. Studenti su na kraju izrazili zadovoljstvo i zahvalnost gospodinu Kneževiću na iscrpnim informacijama i izrazili nadu da će se ovakav vid saradnje sa Centrom za posredovanje nastaviti i sa narednim generacijama studenata Fakulteta za državne i evropske studije.

Posjeta je upriličena u okviru predmeta Diplomatsko pravo, a Centar su posjetili Mladen Ćulafić, Goran Lalević, Lazar Vlaović, Matija Đurđevac i mr Nikola Šaranović, asistent na predmetu.