Konkurs za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost

Datum: 30.04.2015

Nacionalni program stipendija za izvrsnost izuzetna je prilika za mlade talentovane visokoškolce i istraživače iz Crne Gore da svoje akademsko i istraživačko usavršavanje nastave na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja i istraživanja u inostranstvu (svjetska klasa univerziteta/instituta).

Svrha ovog programa je izgradnja istraživačkih kapaciteta putem dodjele stipendija za magistarske, doktorske i postdoktorske studije na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja i istraživanja u inostranstvu. Stipendistima se pruža prilika da dobiju međunarodno stručno iskustvo i pristup savremenoj istraživačkoj infrastrukturi.

Nacionalni program stipendija za izvrsnost sprovode Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke u okviru projekta INVO/HERIC “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost”. Ministarstvo prosvjete realizuje program stipendija za magistarske studije, a Ministarstvo nauke realizuje program stipendija za doktorske i postdoktorske studije.

Ciljevi Nacionalnog programa stipendija za izvrsnost su:
» Jačanje nacionalnih kapaciteta za istraživanje, inovacije i konkurentnost;
» Prenos i primjena stečenog znanja kroz akademski razvoj i razvoj karijere istraživača u Crnoj Gori;
» Podrška inicijativama internacionalizacije; i
» Jačanje privrednog sektora kroz ulaganje u ljudske resurse.

Nacionalnim programom stipendija pruža se podrška talentovanim visokoškolcima i istraživačima sa crnogorskim državljanstvom i stalnim boravkom u Crnoj Gori, u cilju sticanja međunarodnog akademskog i naučnog iskustva. Stipendija pokriva troškove života (i troškove školarine ukoliko je primjenljivo). Troškovi života obuhvataju smještaj, ishranu, zdravstveno osiguranje i lokalni javni prevoz.

Detaljnije informacije o Programu i neophodnim obrascima možete pronaći ovdje.