fotka3

Studenti FDES-a posjetili Policijsku akademiju

Datum: 04.03.2017

Studenti Fakulteta za državne i evropske studije posjetili su u petak, 03. marta 2017. godine JU Višu stručnu školu “Policijska akademija” u Danilovgradu.

Na početku posjete, profesor naoružanja sa nastavom gađanja Pavle Vratnica je studentima poželio dobrodošlicu i upoznao sa planom i programom posjete, u okviru koje su imali priliku da se bliže informišu o istorijatu osnivanja i rada akademije, kao i organizacionim i funkcionalnim aspektima ove institucije. Pored profesora Vratnice studentima se obratila i Olivera Pavićević, savjetnica za standardizaciju studijskih programa, koja je upoznala studente sa studijskim programom i načinom rada, uslovima studiranja i boravka u internatu. Pored teorijskog dijela koji izučavaju polaznici ove akademije, poseban akcenat je dat na praktičnim znanjima i vještinama, koje primjenjuju na školskom poligonu i gdje se kreiraju realne situacije iz oblasti kriminalistike i saobraćaja, a sve u cilju da se teorijska znanja integrišu sa praktičnim.

U nastavku posjete, studenti su obišli prostorije u kojima se odvija praktična nastava iz predmeta naoružanja, gdje su između ostalog imali priliku da se upoznaju sa naoružanjem koje se koristi u streljanama i za vježbe streljaštva na kratkim i dugim distancama.

Na kraju posjete, na školskom poligonu upriličena je simulacija određenih situacija u kojima polaznici vježbaju praktične vještine, a sa kojima se često susrijeću u realnom životu. Između ostalog prvi scenario bio je presretanje i prinudno zaustavljanje vozila i lišavanje slobode počinioca krivičnog djela, druga situacija je bila iz oblasti kriminalistike gdje su bili zarobljeni taoci u banci uz lišavanje slobode otmičara korišćenjem vatrenog oružja, dok je treća situacija bila rutinska kontrola u saobraćaju i alkotestiranje.

Fakultet za državne i evropske studije zahvaljuje domaćinu JU Višoj stručnoj školi “Policijska akademija” na izdvojenom vremenu i pruženim informacijama, uz želju da se ovakav vid interakcije između studenata i polaznika akademije razvija i nastavi u narednom periodu.