mimun-logo

SAMS organizuje simulaciju rada UN-a

Datum: 10.03.2017

Studentska Asocijacija za međunarodnu saradnju (SAMS) organizovaće, petu po redu, međunarodnu studentsku konferenciju simulacije rada Ujedinjenih Nacija – Montenegro international model United Nations (MIMUN), koja će se održati od 28. aprila do 1. maja 2017. godine na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta Crne Gore.

U saopštenju SAMS-a je navedeno da je konferencija edukativna simulacija i akademsko takmičenje na kojem će studenti učiti o diplomatiji, međunarodnim odnosima i načinu rada najveće međunarodne organizacije na svijetu – Ujedinjenih Nacija. Osim toga, projekat ima za cilj i da pospješi sposobnost studenata za istraživanja, javne govore, argumentovano debatovanje i profesionalno kreiranje dokumenata ali i razvoj kritičkog mišljenja, liderstva i timskog rada.

SAMS navodi da je osim formalnog dijela konferencije predviđen i neformalni dio tokom kojeg će se studenti iz inostranstva upoznati sa kulturom, običajima, istorijom i institucijama Crne Gore, a sve sa ciljem širenja multikulturalnosti i jačanja međunarodne saradnje među studentima svih fakulteta.

Iz SAMS-a su poručili da će se na konferenciji obaviti simulacija rada dva organa UN-a – Savjeta bezbjednosti i Savjeta za ljudska prava. Tema diskusije u Savjetu bezbjednosti biće: “Ponovno pregovaranje o neširenju nuklearnog naoružanja sa Izraelom, Indijom, Pakistanom i Sjevernom Korejom”, dok će podteme biti “Podsticanje nastavka ‘novog početka’ između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država” i “Rasprava o uvođenju sankcija Sjevernoj Koreji zbog nedozvoljenog testiranja nuklearnih i balističkih raketa”.

Sa druge strane, teme za diskusiju u Savjetu za ljudska prava biće: “Kršenje ljudskih prava na Bliskom Istoku” i “Sloboda medija u zemljama Zapadnog Balkana”.

Aplikacioni formular sa propratnim informacijama nalazi se na:  http://samsfpn.wixsite.com/mimun2017/applicationforms , dok se popunjeni formular i propratno pismo šalju, i to najkasnije do 10. aprila, na mail adresu: montenegromun@gmail.com

Cijena participacije za učesnike iznosiće 30 eura, a radni jezik konferencije biće engleski.