PRIJAVI SE – Konkurs za izbor najaktivnijeg srednjoškolca i najaktivnijeg studenta Crne Gore

Datum: 04.04.2017

Fakultet za državne i evropske studije, uoči obilježavanja Dana studenata, raspisao je Konkurs za Izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore, kao i Konkurs za Izbor najaktivnijeg srednjoškolca Crne Gore. Izbor najaktivnijeg studenta je prvi put organizovan povodom Dana studenata 2013. godine, a ideja je da se isti organizuje svake dvije godine, dok se ove godine po prvi put organizuje izbor najaktivnijeg srednjoškolca.

Konkurs je otvoren do 24. aprila 2017. godine.

Činjenica je, iako teško prihvatljiva, da srednjoškolci i studenti koji treba da budu pokretačka snaga i oslonac svakog društva, u Crnoj Gori, to ipak nijesu, makar ne u dovoljnoj mjeri. Dok jednima fali energije, drugi – koji je imaju, nerijetko je usmjeravaju u pogrešnom pravcu. Iz tog razloga, želimo da kroz ovo priznanje učinimo korak više u motivaciji srednjoškolaca i studenata da svoje školovanje provedu što aktivnije, odnosno, da se pored nastavnog dijela dodatno podstaknu, podrže i osnaže u bavljenju vannastavnim aktivnostima, koje su u kombinaciji sa nastavnim, odličan način za bogaćenje drugih dimenzija njihove ličnosti, ali i od koristi za čitavo društvo.

Na konkurs za Izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore se mogu prijaviti studenti prve, druge i treće godine dodiplomskih studija svih univerziteta i fakulteta u Crnoj Gori, koji su ostvarili prosječnu ocjenu jednaku ili veću od 8,50, i koji nemaju “zaostalih ispita”.

Kandidati su dužni priložiti sljedeća dokumenta:

 1. Motivaciono pismo;
 2. Potvrda o studiranju – koja važi za tekuću studijsku godinu;
 3. Uvjerenje o položenim ispitima – iz tekućeg semestra;
 4. CV koji sadrži aktivnosti u kojima je student učestvovao sa što preciznije objašnjenom svojom ulogom i doprinosom u svakoj od njih pojedinačno;
 5. Dvije preporuke profesora – čiji je predmet Konkurs za Izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore – FDES;
 6. Preporuku koleginica i kolega sa Fakulteta – čiji je predmet Podrška u Izboru najaktivnijeg studenta Crne Gore – FDES (lista potpisana od najmanje 20 studenata/studentkinja, uz njihove kontakt telefone radi provjere validnosti istih).
 7. Kopiju biometrijske lične karte – u znak potvrde crnogorskog državljanstva;
 8. CD sa navedenom dokumentacijom u elektronskom obliku (.pdf).

Komisiju za Izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore činiće predstavnici Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Mediteran, Univerziteta Donja Gorica i Fakulteta za državne i evropske studije, a biće u odgovarajućem procentu uvažen i glas javnosti, koja će moći da glasa putem veb sajta po pristizanju kandidatura.

Na konkurs za Izbor najaktivnijeg srednjoškolca Crne Gore se mogu prijaviti učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda, koji su ostvarili prosječnu ocjenu jednaku ili veću od 4 u dosadašnjem školovanju.

Kandidati su dužni priložiti sljedeća dokumenta:

 1. Motivaciono pismo;
 2. Svjedočanstva sa ocjenama – kao potvrdu ispunjavanja kriterijuma “prosjek jednak ili veći od 4” u svim razredima;
 3. CV koji sadrži aktivnosti u kojima je učenik učestvovao sa što preciznije objašnjenom svojom ulogom i doprinosom u svakoj od njih pojedinačno;
 4. Preporuka od direktora srednje škole.
 5. Dvije preporuke profesora – čiji je predmet Konkurs za Izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore – FDES;
 6. Preporuku učenika i učenica iz srednje škole koju kandidat pohađa – čiji je predmet Podrška u Izboru najaktivnijeg studenta Crne Gore – FDES (Preporuka potpisana od najmanje 20 učenika/ca, uz njihove kontakt telefone radi provjere validnosti istih).
 7. Kopiju biometrijske lične karte – u znak potvrde crnogorskog državljanstva;
 8. CD sa navedenom dokumentacijom u elektronskom obliku (.pdf).

Kandidature je potrebno dostaviti na Fakultet za državne i evropske studije (radnim danima u periodu od 10 do 15 h) – sa naznakom “Konkurs za Izbor najaktivnijeg studenta”, najkasnije do ponedjeljka, 24. aprila 2017. godine.  Nakon toga će biti objavljena lista kandidata putem veb sajta, te će javnost moći da glasa za svog kandidata. Od pristiglih kandidatura 5 će ući u finalni krug (4 po izboru Komisije, i jedna po ocjeni publike koja glasa putem interneta).

Nepotpune ili neblagovremeno dostavljene kandidature se neće razmatrati.

Po 5 finalista (srednjoškolaca i studenata) koji uđu u završni krug će biti nagrađeni, a nakon javnog intervjua sa članovima Komisije, izabraće se najaktivniji student Crne Gore i – po prvi put, najaktivniji srednjoškolac Crne Gore. Za najaktivnijeg srednjoškolca i studenta obezbijeđene su vrijedne novčane i druge nagrade. Intervjui sa finalistima će se održati 9. maja 2017. godine.

Tokom intervjua Komisija će odlučivati na osnovu kombinacije sljedećih kriterijuma: društveni angažman (koji ne podrazumijeva članstvo u političkoj partiji), izlaganje – predstavljanje od 3-5 minuta, odgovori na pitanja članova Komisije, prosječna ocjena i broj glasova putem interneta.

Za detaljnije informacije možete se obratiti na mail info@fdes.me, ili na brojeve telefona 020 664 262 i 069 815 694.

Kontakt osoba:

Balša Dabetić – 069 815 694, balsa.dabetic@fdes.me.