US

Posjeta Upravnom sudu – spoj teorije i prakse

Datum: 15.03.2017

Studenti Fakulteta za državne i evropske studije su u srijedu, 15. marta 2017. godine, posjetili Upravni sud Crne Gore. Studente je pozdravila predsjednica Upravnog suda, Branka Lakočević i nakon upriličene dobrodošlice, a prije početka zvaničnog dijela posjete, prenijela im osnovne informacije o Upravnom sudu, te ih upoznala sa poslovima suda u okviru izvršavanja svojih svakodnevnih aktivnosti.

S obzirom da u okviru studijskog programa na dodiplomskim studijama FDES-a, studenti izučavaju predmet Upravni procesi, spoj teorije i prakse im je pomogao da lakše ovladaju ovom predmetnom materijom, ali i da odgonetnu određene pravne dileme sa kojima su se sreli izučavajući kroz nastavu novi Zakon o upravnom postupku i Zakon o upravnom sporu.

Takođe, studenti su bili u prilici da se upoznaju sa izvještajem rada Suda za prethodnu godinu, brojem riješenih i neriješenih upravnih predmeta, brojem sudija koji su zaduženi za upravno rješavanje, odnosno o uspješnom radu tokom godine uprkos kadrovskim nedostacima. Tom prilikom je i studentima predstavljen program stručnog osposobljavanja, kao i mogućnost studentske prakse, u okviru koje studenti mogu da primjene svoja stečena znanja, i ovladaju praktičnim vještinama i sposobnostima.

Na kraju posjete, Predsjednica studentskog parlamenta, Danijela Radević se u ime studenata i Uprave Fakulteta zahvalila na izdvojenom vremenu uz želju da se ovakav vid saradnje nastavi i u budućem periodu.