Palestina

Ambasador Palestine posjetio FDES

Datum: 10.04.2017

Studenti Fakulteta za državne i evropske studije imali su priliku da u četvrtak, 30. marta 2017. godine ugoste Ambasadora Palestine u Crnoj Gori. Nj. E. gospodin Rabii Alhantouli je prvi Ambasador ove države na našoj teritoriji u nedavno otvorenom diplomatskom predstavništvu Palestine u Podgorici.

Dekan Fakulteta prof. dr Đorđije Blažić zajedno sa predstavnicima Studentskog vijeća uprilčili su dobrodošlicu Ambasadoru i tom prilikom upoznali ga sa materijom koja se izučava na našem Fakultetu, sa načinom rada i organizacijom nastave, kao i vannastavnim aktivnostima čiji su glavni nosioci sami studenti.

Nakon toga uslijedila je prezentacija Ambasadora, kojom je studente upoznao sa istorijatom države Palestine, njenim trenutnim statusom u međunarodnim odnosima, obrazovnim sistemom, diplomatskim aktivnostima koje ambasade i predstavništva ove države, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta preduzimaju u kontekstu unapređenja trenutnog statusa i izazovima sa kojima se ova država suočava.

Drugi dio posjete bio je opredijeljen za diskusiju između Ambasadora sa jedne i studenata sa druge strane. Time je studentima omogućeno da kroz interaktivni dijalog dobiju tražene informacije u vezi sa velikim brojem pitanja koja su se, osim na diplomatiju i aktuelnu situaciju u Palestini, odnosila i na organizaciona i funkcionalna pitanja Ambasade, kao i buduće aktivnosti Ambasade i očekivanja u pogledu diplomatskih odnosa Palestine i Crne Gore.

Na samom kraju, predsjednica Studentskog parlamenta se zahvalila Ambasadoru na upriličenoj posjeti, uz želju da studenti uzmu učešće u realizaciji planiranih aktivnosti Ambasade u narednom periodu.